![](/media/lib/275/n-palacdozow-74754629150394bedd52a23a6c1b14be.jpg)
W Wenecji będą poszukiwać kolumny, której istnienie nie jest pewne
28 kwietnia 2017, 17:50W Wenecji podjęte zostaną poszukiwania trzeciej kolumny, która miała być ustawiona obok Pałacu Dożów, przy wejściu na plac Świętego Marka. Najpierw trzeba ustalić jednak, czy taka w ogóle istniała. Według tradycji kolumna runęła do wody w 1172 roku.
![](/media/lib/275/n-kopulacja-delfinow-488773b72c12b5fb7bbf4b095607abbc.jpg)
Zbadali mechanikę seksu delfinów
24 kwietnia 2017, 11:04Stosując nowe podejście, Kanadyjczycy zbadali biomechanikę seksu delfinów butlonosych.
![](/media/lib/274/n-clr-cff-d3a863c1eab6f008291fc9afce415f2d.jpg)
CLR CFF - niebarwiąca zębów przezroczysta kawa
20 kwietnia 2017, 05:39Słowacy David i Adam Nagy stworzyli pierwszą na świecie niebarwiącą zębów przezroczystą kawę, która, przynajmniej w zamierzeniu, nadal smakuje i pachnie jak oryginał. Nazwa produktu to CLR CFF (clear coffee bez samogłosek).
![](/media/lib/247/n-morswin-kalifornijski-5d9dcdc5ae07375f928812e2276827e3.jpg)
Delfiny US Navy ostatnią szansą na ocalenie morświna?
10 kwietnia 2017, 12:36Morświn kalifornijski występuje wyłącznie w północnej części Zatoki Kalifornijskiej i jest skrajnie narażony na wyginięcie. Ostatnie szacunki mówią, że przy życiu pozostało już tylko 30 przedstawicieli tego gatunku. Ogłoszona właśnie inicjatywa jego ochrony może być ostatnią szansą na jego uratowanie.
![](/media/lib/273/n-mlode-zolwie-skorzaste-a00493fb1a06e8aa1f6d38cd19bf8fad.jpg)
Resztki drewna na plaży zagrażają rozmnażającym się żółwiom
10 kwietnia 2017, 12:09Naukowcy z Uniwersytetu w Exeter i ze Stacji Biologicznej Doñana w Sewilli odkryli, że odpadki drzewne po wycince lasów w Kolumbii zagrażają kluczowym etapom cyklu życiowego narażonego na wyginięcie żółwia skórzastego (Dermochelys coriacea). Wpływają one zarówno na mające złożyć jaja samice, jak i na świeżo wyklute młode.
![](/media/lib/163/n-awokado-683d54568f0793926e753d49271b0b2b.jpg)
Klucz do obniżenia ciśnienia - wyższe spożycie potasu
6 kwietnia 2017, 16:13Spożywanie produktów bogatych w potas (K), takich jak bataty, awokado, szpinak czy banany, może być kluczem do obniżenia ciśnienia - twierdzi dr Alicia McDonough, neurobiolog z Uniwersytetu Południowej Kalifornii.
![](/media/lib/273/n-probkowanie-oddechu-6ddfb315ebe2dfd20c6219320be3bee7.jpg)
Badanie mikrobiomu orek z oddechu
3 kwietnia 2017, 10:45Kropelki i gazy wydobywające się z otworów nosowych orek napotkanych u wybrzeży Pacyfiku dają naukowcom wgląd w stan zdrowia tych waleni. Ujawniają też bakterie i grzyby, które mogą zagrażać ssakom.
![](/media/lib/251/n-1184860728_562614-04928e1237851ebf09dd2c4e44525abd.jpeg)
Karmienie zwierząt antybiotykami przyczyna się do... zmian klimatu
3 kwietnia 2017, 10:27Powszechnie podawanie antybiotyków zwierzętom hodowlanym nie tylko przyczynia się do rozwoju zagrażającej ludziom antybiotykooporności. Okazuje się również, że wpływa to na... globalne ocieplenie.
![](/media/lib/272/n-larwy-macznika-ffb67db71fec7efcfb7d9226970ec4a9.jpg)
Larwy, które przetwarzają odpady, np. styropian
24 marca 2017, 14:09Czy larwy mącznika pomogą w rozkładzie polistyrenu? Badania nad takim rozwiązaniem prowadzą młodzi naukowcy z Wydziału Inżynierii Środowiska Politechniki Wrocławskiej. W przyszłości może to pomóc m.in. w pozbyciu się stert styropianu zalegającego na składowiskach.